Je hustá, smetanově žlutá látka typické vůně a kyselé chuti.
Složení
voda 65-70 %
cukry do 40 % sušiny
bílkoviny (především enzymy) 30 %
tuky 12-20 %
minerální látky (železo, kobalt, zinek) do 4 %, všechny známé vitamíny
Zisk
zatím jí nezískávám, i když z matečníků, které vylámete to jistě lze, ale zatím nevím, jak jí skladovat, abych jí udržel ve funkčním stavu. V literatuře je uváděno, že je vhodné ji sladovat v medu. Do 250 g jemně krystalického kašovitého medu dobře zamícháme 1-3 g mateří kašičky, nepoužíváme tekutý med, aby nevyplavala na povrch , skleničky balíme do hliníkové folie, neboť je velmi citlivá na světlo, navíc je citlivá na kyslík a škodí jí styk s kovy, uchovává se v teplotách 0 st. C či zmražená na -15 až -18 st. C