Pyl

 

 Pyl

Jedná se o samčí pohlavní buňky vyšších rostlin.

plástový pyl

 

Složení

do 30 % vody a sušinu zpravidla tvoří převážně cukry – hlavně polysacharidy, škrob a callózu. Bílkoviny – většinou enzymy tvoří asi třetiny sušiny pylu, obsah vitamínů je vyšší než u ostatních včelích produktů, vyjma mateří kašičky.

Složení

cíleně ho nezískávám, jinak je plástech dobře patrný jako žlutá látka v buňkách, těžko posoudit zda by vůbec byl odbyt. Pylochyty jsem několikrát viděl v různých literaturách, principielně se jedná o uzavření česna, provrtaný plech nutí včely se protahovat malými otvory, čímž z nich pyl opadá do dolního korýtka ohnutého plechu.

Využití

je doporučován při vyčerpání, anémii a při rekonvalescenci. Celá řada lékařů varuje, že užívání většího množství pylu může způsobit porušení vitamínové rovnováhy organismu. Je udáváno, že přináší dobré výsledky při depresi a snížené potenci. V případě chronické zácpy či průjmu reguluje střevní funkce.

Skladování

v suché a čisté místnosti při teplotě ne vyšší než 20 st. C a vlhkosti ne vyšší než 75 %, nejlépe v ledničce